Επιμορφωτική συνάντηση σχολείου οικογένειας

Δευτέρα 12/2/ 2024, ώρα 18:30μ.μ.

Τίτλος: “Δεν παίζεις μόνος σου. Υπάρχουν κι άλλοι!”: όρια και συναισθηματική ανάπτυξη. 

Σας καλούμε σε μία συνάντηση όπου θα συζητήσουμε για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τη σημασία των ορίων και της “συναισθηματικής ευθύνης”. 

Συντονίστρια: Ντένια Αλεξοπούλου- Θεοδώρου, Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια. 

Ίσως να έχετε ακούσει πολλά για την ενσυναίσθηση, την ικανότητα ή καλύτερα δεξιότητα να μπαίνω στη θέση του άλλου. Αναρωτιέστε όμως, έστω και ελάχιστα εάν το παιδί σας θα πρέπει να μπει στη θέση σας, ή στη θέση κάποιου άλλου, ή όλοι θα πρέπει να μπαίνουν στη θέση του;

Εκτός όμως από την ενσυναίσθηση υπάρχει και ένας άλλος όρος, αυτός της συναισθηματικής ευθύνης, όπως περιγράφεται από τον ψυχολόγο Νίκο σιδέρη : «όταν, ζητώ, λέω, κάνω κάτι, λαμβάνω υπόψη μου τι αντίκτυπο έχουν αυτά που λέω, κάνω, ζητώ, στη συναισθηματική και σωματική υγεία των άλλων (αντοχές).

Με απλά λόγια: Δεν θα απαιτώ να γίνουν κομμάτια και θρύψαλα, να εξουθενωθούν για να μου κάνουν ένα χατίρι που εκείνη τη στιγμή τους φορτώνει πέρα από τις δυνάμεις τους και θα μπορούσε να περιμένει μια άλλη στιγμή ή και να μη γίνει διόλου, χωρίς εγώ (το παιδί) να πάθω τίποτα κακό.

Μόνη η ενσυναίσθηση δεν οδηγεί στη διατύπωση έντεχνου αιτήματος, με την έννοια του να μη φέρνει σε δύσκολη θέση ή να μην εκμεταλλεύεται τον άλλον. Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη.»

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο